Maaike de Vries

Overal is een dag voor…

10 september, de dag van de scheiding

Jij bent gescheiden, of bezig om te scheiden?  Weet dan dat scheiden 1 van de belangrijkste life events is. Naast het overlijden van een partner is scheiden 1 van de meest stressvolle momenten in je leven. Niet niks dus.

Elk jaar scheiden er ruim 30.000 stellen. Een meerderheid hiervan betreft een scheiding met kinderen.
Een scheiding gaat vaak (en natuurlijk niet altijd) gepaard met veel emoties. Boosheid, verdriet maar ook teleurstelling en het gevoel van falen zitten vaak door het gehele scheidingsproces verweven

Eindelijk alles getekend en bij de rechtbank

Jullie hebben uiteindelijk tijdens het scheidingsproces allerlei afspraken gemaakt. In het ouderschapsplan- tot in den treure – afspraken omtrent de kinderen. In het convenant alles wat jullie moesten verdelen. Alles is op papier gezet, getekend en ingediend bij de rechtbank. Zo denk je, de afspraken staan op papier dus alles is duidelijk.

Zelf de toch -oh zo- duidelijke afspraken blijken soms toch voor meerdere interpretaties vatbaar. Of de situatie is toch net iets veranderd en de afspraken voelen oneerlijk. Of je ex gaat compleet zijn eigen gang en communiceert niet of nauwelijks.
Ook al leek alles zo duidelijk vanuit jouw kant, in de praktijk blijken de afspraken vaak omgeven met “grijze gebieden”.

Oude patronen van tijdens jullie huwelijk of relatie zijn niet ineens gestopt nu je gescheiden bent. Ze blijven doorgaan nu jullie geen partners meer zijn. Maar helaas kun je nooit scheiden als ouders en blijf je met je ex en zijn (m/v) nukken te maken houden.

Zo moet je nog steeds blijven communiceren over de kinderen. En laat dat nou net tijdens jullie huwelijk ook al niet lekker lopen.
Boosheid, frustratie, irritatie, machteloosheid liggen op de loer.

Hoe verder?

Wat wil jij? Dat is de eerste vraag?

Iedereen die ik aan mijn scheidingstafel heb gehad, heeft altijd geroepen het goed te willen doen voor de kinderen. Toch is het helaas wel zo dat wanneer jij met boosheid, frustratie en irritatie naar je ex zit, je dit onbewust overdraagt op je kinderen. Je kunt je kinderen onbewust in een loyaliteitsconflict brengen met alle consequenties van dien voor later. En laten we dat nou allemaal niet willen voor onze kinderen.

Het kan ook anders. Om als collega’s in het ouderschap te staan is individuele begeleiding nodig. Hier heb je je ex niet voor nodig. Dit kun je alleen oppakken.

Wat wil jij?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp