Maaike de Vries

December gedoe!

Elk jaar, na de herfstvakantie, is Sinterklaas er plotseling weer. Dit jaar werd ik bruut wakker geschud, toen bleek dat de Goedheiligman al op 16 november aankwam. Meteen zat ik, behoorlijk onvoorbereid, midden in de decemberdrukte.

Hartstikke gezellig natuurlijk, maar ja, er moest dus ook weer van alles geregeld worden zoals surprises en hapjes maken voor het kerstdiner op school. In een situatie waarin je samen kinderen hebt, maar niet meer samen bent, betekent het dat je met de feestdagen voor de deur weer veel moet plannen en overleggen. Onder meer om af te stemmen wanneer de kinderen bij wie zijn met de feestdagen en in de vakantie

3 tips om december met zo min mogelijk gedoe door te komen!

Tip 1) Maak goede afspraken en neem daar ook de tijd voor.
Wat zijn nu goede afspraken? Wat voor de een goede afspraak is, hoeft voor de ander niet te werken. Er is altijd een grijs gebied over, van, voor een bepaalde afspraak. Om elkaars behoeften en wensen te horen, is het belangrijk dat je ook echt naar elkaar luistert. En luisteren is juist het allermoeilijkst. Snel vervallen jullie weer in oordelen of bevestigen de stemmetjes in je hoofd weer die negatieve gedachte over de ander. Probeer de afspraken face-to-face te maken, op een moment dat de kinderen er niet zijn. Maak geen afspraken over de mail of whatsapp! Dit levert altijd gedoe op.

Tip 2) Blijf bij waar jij invloed op kunt uitoefenen.
Want alleen dat deel is van jou. Jouw gedachten, jouw gedrag, jouw acties. Dus zet je mening of oordeel even op straat. Probeer je niet druk te maken over de reactie van de ander, focus op het doel en jouw eigen handelen.

Tip 3) Je kind houdt van jullie allebei. Zorg ervoor dat jullie kinderen niet hoeven te kiezen tussen jullie twee.
Hier bedoel ik niet letterlijk dat de kinderen moeten kiezen. Maar hou goed in de gaten wat je zegt. Ook in onbewuste subtiele uitspraken van een van jullie, kan jullie kind al signalen oppikken waardoor het onbewust het gevoel krijgt dat het moet kiezen. Gun je kind oprecht mooie (feest)dagen, ook als het bij je ex is. Zelfs als je je ex heel stom vindt en je nog boos of verdrietig bent. Probeer je ex te zien als de andere ouder van jullie kind. En als er iets gebeurt wat je niet leuk vindt, communiceer dit dan niet met jullie kind, maar met je ex. Op een moment dat jullie tijd hebben en de kinderen er niet zijn.

Laat aan jullie kinderen zien hoe jullie samen bereid zijn om het ouderschap goed vorm te geven. En dat jullie daar allebei heel erg jullie best voor doen.

Heb je het nodig om even stoom af te blazen, wil je sparren of advies? Je hoeft het niet allemaal alleen te doen!

Je bent bij mij altijd welkom voor een gesprek en een kop warme chocolademelk. Met slagroom als je wilt.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp